Friday, April 24, 2009

kejutan yg ada makna t'sndiri

Assalamualaikum
kini telah bmula final exam utk final semster buat diriku ini
dlm debaran yg sdg memncak. sy stdy dgn penuh tekun.
paper start ari isnin diikuti dgn ari selasa, kemudian ada jarak slma 2 minggu.

sy dn mak telah merancang utk pulang bsama ke Perak pd ari rabu dgn mnaiki train, n turun di KL Sentral jln2 kt ctu sbb mak tringin sgt nk jln2 kt ctu.. lps tu naik komuter trus ke t.road,perak..
Ari sbtu sblum tu, sy bru lps mhadap presentation projek ksyanganku yg t'akhir, x perlu ingt la apa yg blaku mase tu,mmg teruk sgt.. sy call mak mnceritakn ttg apa yg blaku masa present..
mak pn nasihat, n bg support sbb exam dh dkat..

start mlm tu sy stdy giler2, smpai ahd mlm tu pn sy stay up smpai pkul 3pg, sy tau spatutnyer sy prlu tido time tu sbb exam start esknyer pkul 9pg... tp x tau knape mata ni x bleh nk tido..
sy syak mgkin sbb bdebar or mgkin sbb sy dh biasa stay up jd x bleh nk tido..so, sy x de la fikir apa..tp sy ttp paksa tido jge takut nnt tsengguk2 plak ble jwab exam..

pg tu pkul 6.30 sy bgun, smayg n mandi sy pelik, sy dh pesan kt mak kejutkn sy subuh nnt sbb exam pkul 9..takut nnt t"lmbat.. sy pn htr msej kt mak dlm pkul 7 lbeh, x blas.. pkul 8 sy call, lamanyer bru angkat.. suara mak pelan sgt..pelik. sbb slalu nyer x begitu..sy pelik mmg pelik..
pbualan kami sperti d halang ssuatu..sy rsau tp masih lg x fikir yg bkn2.. mak ada bgtau mak diserang asma tu la sbb mak ckp pelan, x bleh nk ckp kuat..

ok, sy pn bgtau kt mak rehat, jgn buat keje umah lg..mkn ubat.. lps je abis paper isnin n slasa.. mlm tu sy siap2 bkemas.. hati ni sronok sbb nk bwk mak naik train gi KL Sentral n naik komuter, sy tido awl mlm tu sbb penat sgt.. tp tibe2 t'jaga pkul 4 pg..gi ambk air smayg n bukak laptop sbb x nk smbung tido nnt t'lajak smpai ke tghari plak.

pkul 6pg mandi n smayag trus b'siap2 trun ke bus stop uitm tp bus kuning satu pn x de lg..mak pesan blk awl pg, ambk tiket ke tampin dh smpai nnt call pakcik(ayahtiri sy)..sy pn ok je la..
pg tu bus kuning xde langsung, sy msej makcik tu n ktanyer bus ada ari ni.. tp sy dh lpe nk tnye pkul bape..sbb masa tu ingt makcik tu mybe dh nk dtg...sy tgu pnyer tgu dr pkul 7.30 smpai 8.15 xde jgk bus..n sy sorg je kt bus stand tu tgk kete lectrer n staff yg msuk uitm..

tbe2 ada sorg stdent pmpuan dtg kt bus stand sy snyum kt dia n dia bls smbil tnye "dh lama tgu?" sy jwb "dh stgah jam le jgk"..dia pn blum bli tket lg n nk blk ke muar..selang beberapa minit dtg lg sorg stdent pmpuan tnye soaln yg same.. n katanyer nk dptkn tket pkul 9 tp makcik bus blum ada.. dia pn call makcik tu, katanyer bus dtg jam 9.30.. "lama lg..." kemudian, yg sorg ni pun mncadng utk naik teksi, dia kata "tp kne bayar RM15 la..ok x?" sy jwb "x kisah..bleh je." yg sorg lg tu pn ikut je..lps dia call pd mulanyer pakcik teksi tu mcm takut nk ambk kteorg sbb dh byk kali t'tipu dgn bdk2 cni...ye la stdent pn satu, kalo nk naik teksi tu,naik teksi je la... ini x, ble dh ada bus uitm lalu, teksi yg dia call tu dia tinggalkn...rugi la uncle tu...kesian dia..

kteorg pn naik la teksi waja..smpai je bus stand, sy dptkn tiket ke tampin pkul 9.. smpai je kt bus station tampin sy tru call pakcik n dia dtg ambk sy..dlm pjalann, pakcik ckp dgn sy"nisa, pakcik nk bgtau ni jgn panik ye." "nape??"sy kata.."sbenornye, mak kamu ada kt wad hospital tampin ni.. mengah..""Ya Allah"bederau darah sy mase tu.."kami bkn apa, x nk bgtau kt kamu sbb kamu periksa, x bg kamu riso, nnt x dpt nk jwb periksa..."sy pn tnye la pakcik mcm mn keadaan mak, n pakcik kata kam dh bleh blk ari ni...."alhamdulillah"... sebaik2 je sy turun dr kete, sy punyer le tkejut, rupnyer ayahndak, makndak, abg naim n abg asri ada btol2 dpn mata sy... sy tgamam skjap tkejut, x sngka dema bleh dtg dr jauh jenguk mak, lps bsalaman sy truskn bjalan n sy nmpak makyg sy, pakyang n kak ija pn ada skali.. dema pun tkjut tgk sy ada di ctu skali..

rpenye mak dh msuk wad 3 hari sblum tu, n sume sedara adik beradik mak tau, cume sy sorg je yg x tau, dgn alasan x mau plajaran sy diganggu...sy rase sungguh sdeh, tharu dismping tu sronok sbb dpt jumpe mak..blk ke Perak sme2 mak n sedara yg lain brmai2....
inilah satu pngalaman yg pahit tp ada pngajaran di ctu..

Terima Kasih Ya Allah kerana menyihatkn tubuh bdn mak ku, n beri daku ksempatan utk bsama2 dgn mak lg.........sesungguhnyer diriku x sanggup utk bjauhan dgn mak walau seminit sekalipn... bg ku Family First no matter what happen...

1 comment:

  1. amboi cik nisa...
    ader blog xnk gtaw eh???heheh...

    ReplyDelete