Saturday, May 16, 2009

Ragam Manusia

sy bru je lps b'chatting dgn my cousin, nama dia Kamariah.. dia muda setahun dr sy n sdang buat pratikal kt tempat dia blaja d Arau..
tp sygnyer keje praktikal nyer tu tanpa gaji..
knape ek majikan x bg kt stdent yg praktikal??
hermm....jiran umah sbelah pn mngalami nasib yg same jgk..

dia ada mnceritak pd sy yg dia x sbar nk abis kn praktikal ni sbb situasi di tmpat keje yg kurang selesa ketika di ofifce...
dh la x di bayar gaji, prangai Bos nyer pelik n semcm mmbuat kn ramai pkerja di ctu tpaksa mmbutakn mata, memekakkn telinga n membisukn mulut..
sy suke mnonton drama2 melayu yg slalu di tygkn di TV.. lakonan yg ditunjukkan oleh plakon2 Malaysia xspecially bkenaan situasi di dlm office ada di tunjukkn babak hubungan antara bos n secretari, sdangkn bos itu dh b'istri n company tu kpunyaan si istri..n blaku konflik di ctu yg akn mnyemarakkn lg cerita....

n thats all is an acting!
tp rupe2nyer pkara sebegini ada di alam realiti yg kte jarang skali jmpe..
n ari ni bru sy sdar, ragam manusia di dunia ini mcm2 ada.......

b'blik pd cerita cousin sy td, bos nyer di office sdah pn bkahwin n ada ank 2 org..mmpnyai istri yg sgt comel..tetapi unfortunately, lelaki ini(bos) snggup mjalinkn hubungan dgn scretarinyer, bsentuhan dgn wanita yg bkn muhrim di hadapan para pkerjnyer tanpa rse sgan silu!
astaghfirullah...sy mngucap dgn mnaip kpd cousin sy td..
kesian pd istrinyer...seolah dipermainkan oleh suami sndiri..sdangkn office tu adalah milik si istri..

tidak kah si suami itu rse bsalah dgn istri yg tdk bsalah itu? malah si istri sanggup mmberi company itu supaya diuruskn oleh si suami...
istrinyer sedikit sbyk ada mngesyaki ssuatu pd suaminyer, n mmberanikn diri dgn btanye pd staff2 di office..malangnyer tiada jawapn dri mereka...

mngikut kata cousin sy ni, mereka sume mdiamkn diri krn x mahu keadaan akn jd lbeh teruk sehingga bleh m'hancurkn rumahtangga bos mereka dn istri...
bg mereka biar la istrinyer dpt tahu perkara sbenar dgn sndirinyer...
kesian sungguh dgn si istri itu...apalah agaknyer ksudahn nasib dia nnt..
begini lah agaknyer kehidupan yg penuh dgn dugaan n cabaran yg kte x duga langsung..

kdg2 kte sangka org ni baik, tp rpenyer dlm diam dia tikam dri blakang...
btol la kata pepatah, rambut sama hitam, tp hati lain2....
kte doakn sje kbahgiann rumahtangga mereka n sume ahli kluarga kte sume..

moga Allah kurniakn rahmat, petunjuk n hidayah buat diri kte n kluarga kte...
wassalam.......

2 comments:

  1. ye la..
    spe la kin nie...
    yg nk org tu bgtaw kn...heheh.. =p
    xper....blajar jer...
    nnti msti pndai nyer...
    okies..
    keep in touch to....

    ReplyDelete